resumeУВ фототерапията датира от 20-те години на миналия век. С развитието на науките и технологиите УВА и УВБ (може да ги срещнете и като UVA и UVB) се превърнаха в най-ефективните методи за третиране на различни по своя вид и етимология дерматози в Европа и САЩ.

Тенденция в последните 10 години е именно увеличаването на броя страдащи от дерматози. Медикаментозното лечение в дългосрочен план предизвиква все повече странични ефекти, както и постоянно рецидивиране и нужда от увеличаване на дозите. KN-4000 е създаден като алтернатива на медикаментозното лечение, без да предизвиква странични ефекти. Системата KN-4000 е изключително ефективна при витилиго, псориазис, розов лишей, активно акне, онихомикози и др.

В тази статия ще Ви запознаем с третирането на псориазис, а другите състояния ще разгледаме в друго издание.

Най-честото заболяване, което успешно се повлиява от фототерапия UVB тесен спектър, е псориазисът. Той засяга 1-2 % от населението в България и по-тежките му форми могат до доведат и до инвалидизация на пациентите. При по-леките форми на псориазис, фототерапията може да бъде напълно достатъчна да доведе заболяването до ремисия.

spectrumКакво е фототерапия UVB тесен спектър?

Това е най-честата форма на третиране на различни кожни заболявания. Тесният спектър се изразява в точните 311-312 нано метра.

Този тесен спектър е доказал себе си като най-ползотворен компонент от слънчевия светлинен спектър при третиране на псориазис, атопичен дерматит, витилиго, лихен планус, ранни стадии на лимфома и дермографизъм.

4006BСравнен с остарелия вече метод с широкоспектърен UV спектър има следните предимства:

  • По-кратко време на излагане с по-висок интензитет
  • Курсът от процедури е по-кратък
  • По-добро терапевтично действие
  • По-дълги периоди на ремисия
  • Крушката на Philips е преминала редица изследвания, които доказват неканцерогенно облъчване, което включва и FDA сертификат.

Какви са страничните ефекти от тесния UV спектър?

UVB тесният спектър може да изгори кожата също както слънцето, затова регулирането на времетраенето и определяне на оптималната доза е от голямо значение. Според последни проучвания UVB тесният спектър е най-безопасен, сравнен с другите терапевтични методи.

В какво се състои методът с UVB тесен спектър?

Пациентът извършва терапията в клиника или домашни условия 2-5 пъти седмично. Терапията трае между 30 секунди и минута и половина и пациентът слага защитни очила, които да предпазят окото от ултравиолетовите лъчи. Процесът трябва да бъде мониториран поне веднъж месечно и да бъдат определяни оптималните дози ултравиолетова светлина.

Какъв е резултатът от терапията?

psoriazisЛезиите се повлияват след 5-10 процедури. Започват да стават по-тънки и да придобиват все по-гладка структура. При повечето случаи 15-25 процедури възвръщат нормалния вид на кожата в проблемните зони. Необходимо е периодично облъчване в по-малки дози за поддържане на постигнатите резултати. Използването на емолиенти и леки измивни агенти също е ключов фактор за добрата поддръжка на местата с лезии.

psoriazis 1На графиките виждате лезията преди облъчване, по време и резултатът след 10 терапии. Избрали сме за Вас и снимки на пациент преди и след 10 терапии, който не провежда друга, освен терапията с лампи от MEDICS Pro. Той преустанови употребата на медикаменти и поддържа постигнатите резултати с периодични терапии в домашни условия. Това му позволи носенето на къси панталони, както и възможността да обръсне брадата си и да се радва на здрава кожа.

За повече информация относно различните модели можете да посетите www.medicsproltd.com в секцията Фототерапия или да се свържете с нас на телефон 088 662 0 663. Разполагаме с демонстрационен център, където можете да направите и курс от терапии, за да се убедите и сами преди да предприемете покупка на лампа за домашна употреба. При покупка на апарат за домашна употреба се приспадат *30% от стойността на извършените от Вас терапии. Медицинско лице ще Ви проведе обучение и ще Ви обясни всичко необходимо.

*Важи до 31.12.2015